Så får du din låneansökan beviljad

Står du i startgroparna att köpa ny bostad? Kul, grattis. I den här artikeln sammanställer vi lite tips till dig som ska ansöka om lånelöfte – om hur du kan samla lån för att få bättre ekonomisk situation och hur privatlån/blancolån kan hjälpa dig att ha råd med kontantinsatsen.

En viktig och riktig milstolpe i livet är den dagen man sätter i nycklarna till sin första lägenhet. Den frihetskänslan är ännu större om det är en lägenhet man själv köpt – en lägenhet man äger. Dagens bostadsmarknad ställer emellertid höga krav på den som ska låna pengar till sin första bostad – man måste ha en viss inkomst och ha en god ekonomi i övrigt. Det kan till exempel handla om att man inte får ha så många andra lån som privatlån eller blancolån, eller ett för stort billån. Då anser banken nämligen att man har sämre förutsättningar att låna pengar.

Men det är inte så att du inte får låna pengar till en ny bostad bara för att du har privatlån eller blancolån sedan tidigare – banken gör en samlad bedömning av din ekonomi och betalningsförmåga. Generellt sett finns det vissa saker som är bra att tänka på för att man ska ha en så bra betalningsförmåga som möjligt:

  1. Betala alltid räkningar innan förfallodatum

Banker och kreditinstitut har god koll på hur den som ska låna pengar tidigare har skött sina betalningar av fakturor, även vad gäller elräkningar, telefonräkningar med mera. Att betala i tid visar både på både noggrannhet och förmåga att betala vid vissa givna tidpunkter.

  1. Var noga med vilket privatlån/blancolån du väljer

Banker kan tycka att det är mindre förtroendegivande om du som kund har flera privatlån eller blancolån hos aktörer som erbjuder mycket dåliga räntevillkor. Det leder till att du får höga fasta utgifter varje månad och kan indikera på att du inte har full koll på din privatekonomi. Så om du ska ta ett billån eller någon annan typ av blancolån, gör ordentligt research innan så du vet vad det kostar 

  1. Samla lån – förbättra möjligheten att få bolån

Samla lån innebär att du samlar olika lån du har, till ett lån. Att samla lån är ett bra sätt för dig att få mer pengar över och förbättra sina chanser att få ett bolån. Det blir allt vanligare att samla lån och det kan göra stor skillnad för din ekonomi.

Lämna en kommentar